Met de feestdagen halen we allemaal onze beste flessen uit de kelder om een heerlijke feestmaaltijd perfect te begeleiden. Maar wat gaan we serveren? En hoe serveren we die uitstekende wijnen nu perfect? Welke champagne als aperitief? Op welke temperatuur schenken? Waanneer haal ik mijn beste spirit boven? Allemaal vragen die we in dit korte artikel zullen beantwoorden, zodat je straks als een echte “sommelier” je gasten kan plezieren…

Welk type champagne verdient de voorkeur als aperitief met Kerstmis?

Ik begin graag met een levendige en dorstlessende champagne, om de mond voor te bereiden op de gerechten die volgen. Ik raad daarom een ​​extra brut of een brut aan. Natuurlijk geven sommigen de voorkeur aan wijnachtige champagnes, maar frisse, pittige smaken worden aanbevolen om een ​​maaltijd te beginnen. Onze keuze : Champagne Lilbert Blanc de Blancs Grand cru .

Is er een alternatief voor champagne voor het aperitief op oudejaarsavond?

Onze rekken staan vol met bubbels die volgens de traditionele methode zijn geproduceerd (tweede gisting op fles, zoals in champagne). Onze keuze: de heerlijke Crémant D’Alsace (€ 16,95) van Neumeyer ( 100 % chardonnay en bio) of uit Spanje een frisse Pupitre Brut Imperial Reserva Cava (11,75), dubbel zolang afgerijpt dan de gewone Cava’s en heerlijk fris en vol van smaak. Je kan uiteraard ook een cocktail serveren maar kies dan altijd iets in een register van frisheid, bitterheid en zuurgraad. Gin tonic of een klassieke Negroni zijn altijd lekker maar pas op, want deze hebben een hoger alcohol gehalte. Als je wil dat je gasten na het hoofdgerecht de klok nog kunnen lezen, serveer deze dan met mate.

Hoe kies ik de wijn?

Je hebt steeds 2 opties, ofwel ga je in contrast of ga je “Ton-sur-ton”. Een beetje uitleg met een voorbeeld .

Oesters - Vis

Voor een mooi contrasterend akkoord raad ik een minerale wijn aan. Deze zal de vettigheid en het vlezige van de oester compenseren en de gejodeerde en minerale kant van deze wijnen zullen het gehemelte "reinigen". Deze wijnen zijn ook ideaal met visbereidingen zonder saus en zeevruchten.

Heretat MontRubi White (€ 11,95)
Barone di Villagrande ‘Etna Bianco’ (€ 19,50)
Nanclares Y Prieto ‘’Tempus Vivendi’ (€ 16,55)

Voor een ton-sur-ton koppeling, rust je uit met een rijkere wijn, met meer vettigheid, weinig mineraliteit en lage zuurgraad. Kies bijvoorbeeld een mooie chardonnay als een Puligny-Montrachet of een Meursault uit Bourgogne. Goedkoper en een zeer lekker alternatief is de Bacalhoa Chardonnay (€ 13,50) uit Setúbal in Portugal. Deze gaan ook uitstekend samen met gegrilde kreeft en smaakvolle visbereidingen in saus.

Ganzenlever

De grote klassieker is het serveren van een zoete wijn met foie gras voor de eindejaarsfeesten. Persoonlijk gaat mijn eerste keuze niet naar Sauternes wijn, meestal te rijken te zoet. Kies liever een lichtzoete Jurançon of een halfzoete wijn uit de Loire.

Clos Lapeyre, Jurancon (€ 15,95)

Domaine des Aubuisieres ‘Les Girardières Demi-Sec’, Vouvray (€ 11,95)

 

Pluimvee

Het eerste waar u aan moet denken, is hoe u uw pluimvee klaarmaakt. Kies je voor een lichte saus, ontkurk dan een grote, eerder gerijpte witte wijn of een frisse rode.

Domaine Gardiés ‘Clos des Vignes Blanc’ (€23,90)
Château d’Aydie ‘Pacherenc du Vic-Bilh Sec’(€13,20)
Domaine la Florane ‘Guillaume de Rouville Blanc’(€18,35)

Domaine des Terres Dorées ‘Morgon’(€16,65) of ‘Saint-Amour’(€19,15)

Als de saus rijker en sterker van smaak is, kan je gaan voor een rode wijn met medium structuur, met niet teveel tannine, denk aan de wijnen van Thierry Mortet uit Bourgogne; een Gevrey-Chambertin (€39,95) of een Chambolle-Musigny (€ 58,95). Iets minder exclusief maar daarom niet minder lekker is een mooie pinot noir uit de Loire met vatrijping: Domaine de Villargeau ‘Les Licotes’ (€ 14,95)

Wild

Voor het stevigere wildwerk ( haas, everzwijn, hert, … ) kies je een krachtigere rode wijn. Hier heb je keuze in overvloed uit alle streken en landen. Mijn betaalbare favorieten komen eerder uit het zuiden van Frankrijk. Meerbepaald in het zuidwesten zijn er enkele pareltjes terug te vinden: een fantastische Madiran van Chateau D’Aydie (€22,75) of een top Cahors van Chateau du Cèdre (€ 17,70). Nog enkele voorbeelden van zeer mooie, wild(e)-wijnen: .

Domaine Saint Gayan Gigondas (€ 19,75)
Chateau de Lisennes L’Esprit (een mooie, houtgerijpte Bordeaux) (€17,70)
Alvaro Palacios ‘Camins del Priorat’, Spanje (€21,95)
Castelluci Miano ‘Nero d’Avola’, Sicilië, Italie (€15,25)

Dessert

Chocolade : Hier lijkt een zoete rode of Portwijn op zijn plaats. Als de chocolade erg donker is, kies dan een oude tawny.

Desserts met rood fruit : Een zoete witte wijn of een Moscato D’Asti van Emilio Vada (€13,50) uit Italië, licht in alcohol en lichtsprankelend is dit een heerlijke wijn om de maaltijd af te sluiten. Hieronder onze favoriete zoete witte wijn.

Domaine Gardiés Muscat de Rivesaltes ‘Flor’ (€ 13,15)

Je kan natuurlijk ook nog een goede volle Champagne serveren, het is tenslotte een feestmaaltijd.

Een afzakkertje?

Moet je niet meer rijden en wil je die oude Cognac of Single Malt die je vorig jaar cadeau kreeg nu eindelijk eens degusteren, dan is nu het ideale moment. Je serveert je goede malt nooit met ijs, maar met een beetje water. Alle houtgerijpte (amberkleurige) distillaten worden rond de 20° opgediend.

Tot slot de ideale serveertemperatuur:

Bubbels : tussen 8 en 10°
Witte wijnen: maximum aan 12°, tenzij volle en rijke wijnen (stijl Bourgogne) iets warmer.
Rode wijnen: lichte rode 16° en krachtige rode 18°. Liever iets te fris dan te warm…