Met de zomervakantie voor de deur organiseren we naar jaarlijkse gewoonte onze laatste tasting van dit "schooljaar". Vorige jaren was het telkens een Gin&Rum tasting, maar dit jaar houden we het volledig op rum.

Er is de laatste jaren heel wat veranderd in de rum wereld, De amateurs willen meer ontdekken dan de standaard versies van de grote rum "fabrieken" en gaan op zoek naar het betere distillaat op basis van rietsuiker. Meer en meer verschijnen premium rums op de markt en sommige rums kunnen wedijveren met de meest complexe Single Malts. En ook de nieuwe Europese wetgeving heeft een invloed op het  huidige Rum aanbod.  We maken je tijdens deze degustatie wegwijs in de verschillende stijlen van Rum en hoe je er deze zomer mee aan de slag kan om je vrienden te verassen met heerlijke op basis van Rum bereide drankjes.

 

 

Programma :
Ron Barcelo Gran Platinum Dominican Republic
Arcane extraroma Mauritius
Plantation Isle of Fiji
Diplomatico Selecion de la Familla Venezuela
Millonario  15 years  Peru
Ambrosius Panama Single Cask 21 years Panama

+SURPRISE

Onze leuze : we proeven ernstig maar we nemen onszelf nooit ernstig. Deze avonden zijn vooral gezellig en leuk ! We starten om 20u.

Prijs : € 30,00 pp

De geproefde flessen kunnen na de proeverij worden aangekocht aan een promoprijs. ( zonder verplichting ).

Mensen die graag de whisky's hadden geproefd, maar niet kunnen aanwezig zijn kunnen samples van 2cl laten reserveren.

Makkelijk inschrijven door hier te klikken. (via mail ) gelieve te vermelden of je kiest voor Koksijde of de Haan en het aantal personen.

​of

inschrijven en betalen via de webshop.

Klik hier om uw inschrijving te controleren. Wordt dagelijks aangepast ( na 19u )

Waar :

De Haan: "het Galjoen" om 20u in het Galjoen, Vosseslag 19, 8420 De Haan.
Koksijde om 20u wijnbar Vinarchist , zeelaan 226, 8670 Koksijde ( Naast Ambrosius)

prijs :30€

Groetjes

Bruno et Patrick

  

ZIJN INGESCHREVEN Sonts inscrits
KOKSIJDE DE HAAN 
Jean Pierre Dedrie 2p Christiane Gavage 

 Yves Van Camp

Frederic

Pieter Decrop 

Elsje Lenaerts

Kristof Hemelinckx   
 Juri Poublon  
 Joren Poublon

 

Lorentz Baelen

Frank Mens

Dirk Van Speybroeck (samples)

Guy Verschaeren

 

 

Toen ik eind april 2022 ( de eerste bezoeken sinds de covid lockdown) enkele distilleerderijen bezocht in Noord-Schotland, hadden we prachtig warm weer, wat op zich al vermeldenswaardig is voor een trip naar Schotland. Maar toen ik naar het weer informeerde bij de managers van de distilleerderijen vertelden ze mij toch een eerder onrustwekkend verhaal : afgelopen winter was uitzonderlijk warm, met bijna geen vorst, en vorig jaar moesten enkele distilleerderijen hun productie tijdelijk stoppen door een gebrek aan water. Dit was sinds mensenheugenis niet gebeurd en dus héél uitzonderlijk.  Reden genoeg dus om wat verder te vragen naar de invloed van klimaatverandering in de Schotse Whisky industrie.

Om whisky te produceren heb je in principe 3 zaken in grote hoeveelheden nodig : Water, energie en graan (Gerst). Je voelt de bui al hangen… Energie (versta gas) is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld in prijs, graan wordt door de oorlog in Oekraïne en droogte alom ook peperduur en als ze dan ook nog eens water tekortkomen, dan beginnen ook de Schotten eens na te denken over hun ecologische voetafdruk.

Een pionier in dit ecologisch whisky produceren is de jonge Schotse distilleerderij Nc’nean, die behaalde onlangs als eerste distilleerderij in het VK een netto-nul-koolstofvoetafdruk voor haar on-site activiteiten. Dit is geen marketingstunt maar werd vastgesteld en gecertifieerd in een onafhankelijk gecontroleerd onderzoek.

De naam Nc’nean deed een belletje bij me rinkelen en ik ging op zoek naar een uitgave van vorig jaar van Whisky-magazine, waar een mooi artikel over dit project werd gepubliceerd. (klik hier voor het artikel) Toen daarenboven bleek dat de whisky heel erg lekker smaakt, hebben wij van Ambrosius onmiddellijk enkele dozen van deze uitzonderlijke Malt besteld. Deze zijn vanaf nu te koop in onze zaak of via de webshop. 

Nc Nean Organic Single Malt Whisky 46% 70cl

 

Met de feestdagen halen we allemaal onze beste flessen uit de kelder om een heerlijke feestmaaltijd perfect te begeleiden. Maar wat gaan we serveren? En hoe serveren we die uitstekende wijnen nu perfect? Welke champagne als aperitief? Op welke temperatuur schenken? Waanneer haal ik mijn beste spirit boven? Allemaal vragen die we in dit korte artikel zullen beantwoorden, zodat je straks als een echte “sommelier” je gasten kan plezieren…

Welk type champagne verdient de voorkeur als aperitief met Kerstmis?

Ik begin graag met een levendige en dorstlessende champagne, om de mond voor te bereiden op de gerechten die volgen. Ik raad daarom een ​​extra brut of een brut aan. Natuurlijk geven sommigen de voorkeur aan wijnachtige champagnes, maar frisse, pittige smaken worden aanbevolen om een ​​maaltijd te beginnen. Onze keuze : Champagne Lilbert Blanc de Blancs Grand cru .

Is er een alternatief voor champagne voor het aperitief op oudejaarsavond?

Onze rekken staan vol met bubbels die volgens de traditionele methode zijn geproduceerd (tweede gisting op fles, zoals in champagne). Onze keuze: de heerlijke Crémant D’Alsace (€ 16,95) van Neumeyer ( 100 % chardonnay en bio) of uit Spanje een frisse Pupitre Brut Imperial Reserva Cava (11,75), dubbel zolang afgerijpt dan de gewone Cava’s en heerlijk fris en vol van smaak. Je kan uiteraard ook een cocktail serveren maar kies dan altijd iets in een register van frisheid, bitterheid en zuurgraad. Gin tonic of een klassieke Negroni zijn altijd lekker maar pas op, want deze hebben een hoger alcohol gehalte. Als je wil dat je gasten na het hoofdgerecht de klok nog kunnen lezen, serveer deze dan met mate.

Hoe kies ik de wijn?

Je hebt steeds 2 opties, ofwel ga je in contrast of ga je “Ton-sur-ton”. Een beetje uitleg met een voorbeeld .

Oesters - Vis

Voor een mooi contrasterend akkoord raad ik een minerale wijn aan. Deze zal de vettigheid en het vlezige van de oester compenseren en de gejodeerde en minerale kant van deze wijnen zullen het gehemelte "reinigen". Deze wijnen zijn ook ideaal met visbereidingen zonder saus en zeevruchten.

Heretat MontRubi White (€ 11,95)
Barone di Villagrande ‘Etna Bianco’ (€ 19,50)
Nanclares Y Prieto ‘’Tempus Vivendi’ (€ 16,55)

Voor een ton-sur-ton koppeling, rust je uit met een rijkere wijn, met meer vettigheid, weinig mineraliteit en lage zuurgraad. Kies bijvoorbeeld een mooie chardonnay als een Puligny-Montrachet of een Meursault uit Bourgogne. Goedkoper en een zeer lekker alternatief is de Bacalhoa Chardonnay (€ 13,50) uit Setúbal in Portugal. Deze gaan ook uitstekend samen met gegrilde kreeft en smaakvolle visbereidingen in saus.

Ganzenlever

De grote klassieker is het serveren van een zoete wijn met foie gras voor de eindejaarsfeesten. Persoonlijk gaat mijn eerste keuze niet naar Sauternes wijn, meestal te rijken te zoet. Kies liever een lichtzoete Jurançon of een halfzoete wijn uit de Loire.

Clos Lapeyre, Jurancon (€ 15,95)

Domaine des Aubuisieres ‘Les Girardières Demi-Sec’, Vouvray (€ 11,95)

 

Pluimvee

Het eerste waar u aan moet denken, is hoe u uw pluimvee klaarmaakt. Kies je voor een lichte saus, ontkurk dan een grote, eerder gerijpte witte wijn of een frisse rode.

Domaine Gardiés ‘Clos des Vignes Blanc’ (€23,90)
Château d’Aydie ‘Pacherenc du Vic-Bilh Sec’(€13,20)
Domaine la Florane ‘Guillaume de Rouville Blanc’(€18,35)

Domaine des Terres Dorées ‘Morgon’(€16,65) of ‘Saint-Amour’(€19,15)

Als de saus rijker en sterker van smaak is, kan je gaan voor een rode wijn met medium structuur, met niet teveel tannine, denk aan de wijnen van Thierry Mortet uit Bourgogne; een Gevrey-Chambertin (€39,95) of een Chambolle-Musigny (€ 58,95). Iets minder exclusief maar daarom niet minder lekker is een mooie pinot noir uit de Loire met vatrijping: Domaine de Villargeau ‘Les Licotes’ (€ 14,95)

Wild

Voor het stevigere wildwerk ( haas, everzwijn, hert, … ) kies je een krachtigere rode wijn. Hier heb je keuze in overvloed uit alle streken en landen. Mijn betaalbare favorieten komen eerder uit het zuiden van Frankrijk. Meerbepaald in het zuidwesten zijn er enkele pareltjes terug te vinden: een fantastische Madiran van Chateau D’Aydie (€22,75) of een top Cahors van Chateau du Cèdre (€ 17,70). Nog enkele voorbeelden van zeer mooie, wild(e)-wijnen: .

Domaine Saint Gayan Gigondas (€ 19,75)
Chateau de Lisennes L’Esprit (een mooie, houtgerijpte Bordeaux) (€17,70)
Alvaro Palacios ‘Camins del Priorat’, Spanje (€21,95)
Castelluci Miano ‘Nero d’Avola’, Sicilië, Italie (€15,25)

Dessert

Chocolade : Hier lijkt een zoete rode of Portwijn op zijn plaats. Als de chocolade erg donker is, kies dan een oude tawny.

Desserts met rood fruit : Een zoete witte wijn of een Moscato D’Asti van Emilio Vada (€13,50) uit Italië, licht in alcohol en lichtsprankelend is dit een heerlijke wijn om de maaltijd af te sluiten. Hieronder onze favoriete zoete witte wijn.

Domaine Gardiés Muscat de Rivesaltes ‘Flor’ (€ 13,15)

Je kan natuurlijk ook nog een goede volle Champagne serveren, het is tenslotte een feestmaaltijd.

Een afzakkertje?

Moet je niet meer rijden en wil je die oude Cognac of Single Malt die je vorig jaar cadeau kreeg nu eindelijk eens degusteren, dan is nu het ideale moment. Je serveert je goede malt nooit met ijs, maar met een beetje water. Alle houtgerijpte (amberkleurige) distillaten worden rond de 20° opgediend.

Tot slot de ideale serveertemperatuur:

Bubbels : tussen 8 en 10°
Witte wijnen: maximum aan 12°, tenzij volle en rijke wijnen (stijl Bourgogne) iets warmer.
Rode wijnen: lichte rode 16° en krachtige rode 18°. Liever iets te fris dan te warm…

Facebook

Ontvang onze Nieuwsbrief

Vul hier uw mail adres in en blijf op de hoogte van onze promoties en degustaties
captcha