Druif: 43% Chardonnay, 30% Pinot Meunier, 27% Pinot Noir
Streek: Frankrijk, Champagne, Dizy
Stijl: Elegante, fijne en complexe extra brute witte champagne
Proefnotitie:
Cuvée 747 heeft 2019 als basisjaar met druiven zijn geoogst in Aÿ, Dizy, Hautvillers, Avize en Oiry. Een perfect jaar voor de druiven met fijne en elegante wijnen als resultaat.
Uiterlijk: elegante fijne belletjes
Neus: tonen van citrus, gekonfijte citroen, witte bloemen en brioche.
Smaak: zijdezacht, rijk aan smaken van rijpe peer en perzik. De afdronk heeft een levendige frisheid en verkwikkende, ziltige tonen.
Het Huis: Jacquesson Champagne is in 1798 opgericht door Memmie Jacquesson in Chalons-en-Champagne. Memmie gaf het nieuwe huis zijn naam en was al gelijk zeer succesvol: Jacquesson behoorde tot de favoriete huizen van Napoleon. Zijn zoon Adolphe heeft het bedrijf verder ontwikkeld en werkte daarbij samen met dr. Jules Guyot – vandaag de dag nog bekend om zijn wereldwijd toegepaste snoeitechniek en zijn patent op de muselet (het metalen draadmandje ter borging van de champagnekurk).
In 1974 werd Champagne Jacquesson overgenomen door de familie Chiquet en verhuisde de kern van het bedrijf naar Dizy, te midden van de eigen wijngaarden. Het huis beschikt over premier crus en grand cruswijngaarden in de dorpen Dizy, Avize en Aÿ . Champagne Jacquesson beschikt over 31,5 ha eigen wijngaard en maakt gebruik van 10 ha van gecontracteerde, bevriende wijnboeren die werken volgens dezelfde regels als er in de eigen wijngaarden gewerkt wordt. Jacquesson Champagne is een klein champagnehuis, maar wel een heel bijzonder huis. De jaarlijkse productie is slechts 350.000 flessen. In de wijngaarden en in de kelders wordt naar absolute kwaliteit gestreefd, net als bij andere huizen. Maar Jacquesson heeft daar nog iets aan toegevoegd: enerzijds maken zijn champagnes van één wijngaard, anderzijds wordt niet nagestreefd een consequente non-vintage stijl op de markt te brengen. Ieder jaar wordt gekeken hoe het beste uit de wijngaarden gehaald kan worden, en ieder jaar is de non-vintage wijn anders! In 2000 werd de eerst non-vintage op deze wijze gemaakt. De wijn kreeg de naam No. 728. Ieder jaar krijgt inmiddels een volgend nummer.
De afgelopen 20 jaar hebben de broers Jean-Hervé en Laurent Chiquet keihard gewerkt met maar één doel voor ogen: het fantastische terroir van de Champagne tot uiting te laten komen in hun wijnen. Inmiddels heeft Champagne Jacquesson met drie sterren in het klassement van La Revue du Vin de France de wijntop bereikt. Het geheim van het succes van de broers Chiquet? Werken volgens de traditionele methode: respect voor de grond, controle van oogstopbrengst, optimale rijpheid van de druif en vinificatie van de afzonderlijke percelen.
Aperitief, vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte.
https://www.champagnejacquesson.com